Naar aanleiding van de Dare To ask dag die we (in opdracht van The Food Line-up) voor Danone organiseerden, besloten wij een blog voor jullie te schrijven. Over muscadavo of rapadura, galactose of maltodextrine, ook wel de sluipmoordenaar van de westerse wereld genaamd: SUIKER.

door Bodiëlle Hutten

Voordat deze dag begon was ik erg sceptisch over suiker, ik sloot me aan bij de mensen die vonden dat geraffineerde suiker maximaal gereduceerd moest worden; en verkoos “natuurlijke” suikers boven deze suiker (kokosbloesemsuiker boven tafelsuiker bijvoorbeeld). Ik dronk allerlei gezonde sapjes, en ging vooral toegevoegde suiker uit de weg. Tijdens de Dare to Ask dag begon ik mijn mening steeds meer bij te stellen, want ik kreeg wetenschappelijk onderbouwde feiten voorgeschoteld die niet persé links of rechts zijn, niet persé zwart of wit, maar juist uitgebalanceerd en realistisch.

Suiker, we eten er te veel van, daar is iedereen het mee eens. Zo ook honderden boekenschrijvers, zelfbenoemde experts, bloggers, healthgoeroes, en onder invloed van deze influencers ook de gemiddelde consument. Dat we vinden dat we te veel suiker consumeren is geen slechte zaak, maar waarop deze overtuigingen gebaseerd zijn, het zwart-witbeeld wat de influencers vaak schetsen, wel. Willen we wel klakkeloos alles overnemen van deze “experts”? En geven we de wetenschap wel een podium voor hún uitlatingen?

Keiharde wetenschap

Een paar van deze uitlatingen zou ik graag met jullie willen delen; welke suikers kun je beter achterwege laten, is suiker zo ongezond als we denken? Kunnen wij deze vraag überhaupt beantwoorden? We gaan het je proberen uit te leggen:

Er zijn feitelijk maar 3 soorten suiker (terwijl ze terugkomen in vele andere vormen): Glucose, Fructose en Galactose. De rest van de suikers zijn combinaties van deze moleculen (lactose is bijvoorbeeld een combinatie van glucose en galactose). Je lichaam kan geen onderscheid maken tussen deze verschillende suikers, maar waarom er tóch een verschil is tussen verschillende “soorten” van suiker inname leg ik jullie hieronder uit.

Suiker maakt hongerig, omdat het je bloedsuikerspiegel beïnvloedt. Neem je een overdosis (zoals in frisdrank) dan zal je bloedsuikerspiegel omhoogschieten, om daarna weer snel door insuline naar een normaal niveau gebracht te worden, deze pieken zorgen voor een hongerig gevoel. Is de suiker onderdeel van een vezelrijk product, dan zal je bloedsuiker minder pieken. Oplosbare vezels (de naam zegt het al) lossen namelijk op in water maar behouden de nutriënten in een beschermende gel-achtige oplossing die ook het suiker en zetmeel omhullen waardoor deze langzamer in het bloed worden opgenomen.

Je kunt dus beter een hele appel eten dan appelsap drinken omdat een appel vol vezels zit. Maar behalve het feit dat de vezels je verzadigen, bevatten appels langere “suikerketens” dan appelsap. Suiker is namelijk een aaneenschakeling van verschillende suikermoleculen die een keten vormen, hoe meer je deze bewerkt, hoe kleiner de keten over het algemeen wordt. Lange ketens betekent dat het lichaam meer moeite moet doen om deze te nemen, en zorgen dus voor een geleidelijke verandering  n je bloedsuikerspiegel dan korte ketens. Hoe korter de keten hoe “leger” de calorie. Een lege calorie is een calorie die je niets oplevert dan alleen energie (denk hierbij aan een suikerklontje), producten met veel lege calorieën zitten vol met toegevoegde suikers. Een appel bevat deze lege calorieën niet, daarom dus beter om te eten!

Raw, vegan én suikervrije Bounty Bar door CropBox

Gezond verstand (vrij van additieven)

Nadat ik deze feiten tot me had genomen, ging ik nadenken, en ben ik mijn eigen conclusie gaan vormen. Ik denk namelijk dat er meerdere waarheden bestaan, en dat je voor jezelf moet bepalen wat voor jou belangrijk is.

Experts van Danone zijn bezig om suiker te reduceren in hun zuivelproducten. Toen we een van deze experts vroegen of ze vindt dat suiker slecht voor je is, gaf ze een antwoord dat ik niet verwachtte: “Zolang je niet ziek bent, je je kerngezond voelt en bent (op gewicht etc.), is suiker dan slecht voor je?”. Dat gaf me veel om over na te denken. Een erg belangrijk gegeven is namelijk dat er wetenschappelijk bewezen maar één ziekte direct terug te leiden is naar suiker namelijk: tandbederf. Dus wat is je doel?

Is je doel minder hongerig te zijn en minder “cravings” te hebben (bijvoorbeeld af te vallen?) Pak dan zo min mogelijk snelle en toegevoegde suikers.

Is je doel te genieten en ben je (op) gezond (gewicht)? Probeer bewuste keuzes te maken, en weet als je een snelle suiker tot je neemt je ongetwijfeld zo weer honger hebt 😉

Nu ik weet wat (verschillende soorten) suikers met mijn lichaam doen, kan ik bewuste keuzes maken. Ik denk dus zeker niet dat suiker ongezond is. Ik denk dat het allemaal gaat om balans; dat wij als mens wel weten (als we logisch en langer nadenken), dat een appel die groeit aan een boom of een wortel die groeit op het land, gezonder zijn dan appelsnoepjes of multi-vitaminesap; dat we natuurlijke bronnen van suiker meer moeten leren waarderen in hun oorspronkelijke vorm; bewuster moeten nadenken over onze voedselkeuzes; en dat deze kwestie lang niet zo zwart-wit is als het wordt geschetst!

 

In opdracht van (en samen met) The Food Line-up leidden we een bewustwordings- en activeringsprogramma voor Danone, om medewerkers op leiden over duurzaamheid en gezondheid in voeding. Het programma is onderdeel van Danone’s Alimentation Revolution. Binnen het programma organiseerden we een Dare to Ask dag, om het thema suiker uit te diepen met interne en externe experts.