Een ontmoeting tussen een varkensboer en een voedingsmiddelentechnoloog die leidt tot een initiatief dat voor meer biologische landbouwgrond zorgt. Of de inspiratie van een chef die overslaat op een arts met als resultaat een restaurant-concept mét persoonlijk voedingsadvies. Binnen deYouth Food Movement (YFM) lijken bijzondere, innovatieve concepten en samenwerkingen onophoudelijk te ontstaan. Op basis van jarenlange betrokkenheid, deden we een stapje terug om te reflecteren op de sociale kracht van de YFM. We gaven, aan de hand van onze eigen ervaringen, een presentatie tijdens de Dutch Agri Food Week.
YFM is de Nederlandse jongerenorganisatie van Slow Food, een wereldwijde beweging die staat voor Good, Clean & Fair food. Het is een organisatie die jonge food professionals verenigt om samen aan een beter voedselsysteem te werken. Dit gebeurt door het organiseren van allerhande activiteiten zoals de YFM Academie, het No Waste Schuurfeest en De Grote Food Quiz. Betrokkenheid bij YFM is vrijwillig en trekt daarom alleen jongeren aan die intrinsieke motivatie hebben om bij te dragen aan een beter systeem. Wat YFM-ers (want zo noemen we ze) nog meer gemeen hebben, is het geloof dat ze het systeem niet in hun eentje kunnen veranderen. Vanuit deze waarden verenigen ze zich en ontstaat een netwerk van veranderaars dat het voedselsysteem van binnenuit kan veranderen.
De ingrediënten intrinsiek gemotiveerde jongeren + systeemverandering + samenwerken klinken als de perfecte mix voor een actiegroep, maar YFM is allesbehalve. De kracht van de YFM zit in de gecreëerde cultuur. Deze cultuur wordt gekenmerkt door inclusiviteit en positieve actie. Hoe het toekomstig voedselsysteem eruit moet komen te zien, laat YFM zich als organisatie niet over uit. Er is ruimte voor alle leden om hun eigen visie te hebben of vormen. Doordat YFM zich belangeloos profileert ontstaat een speelplaats voor jonge dromers, doeners en denkers. Van biologisch dynamische koeienboer tot beleidsmaker bij het Ministerie van Economische Zaken, van marketeer van de Vegetarische Slager tot HAS-docent Freshfood & Innovation en van gangbaar varkenshouder tot productontwikkelaar bij MAGGI; food professionals uit de hele keten vinden hun weg naar de YFM.
De YFM vormt op deze manier een vehicel voor verandering; stap je in dan kun je met een heel groot en divers netwerk op je eigen tempo aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling werken. Om dit te kunnen doen is een open geest noodzakelijk; openheid voor andermans mening en voor kritische vragen. De interactie met food professionals uit de hele keten is de sleutel tot een open geest. Luisteren naar standpunten en beweegredenen van anderen maakt dat er onderling begrip ontstaat. Hoe meer verschillende standpunten je ziet en hoort, hoe meer je erachter komt wat je eigen waarden zijn. Een mening bijstellen, nuanceren of drastisch veranderen is dan ook niet opzienbarend meer binnen het netwerk van YFM.
Ontmoetingen zijn magisch en hebben groot effect, vooral binnen een onderwerp als voedsel dat ongelofelijk complex is. Het hele systeem begrijpen is onmogelijk, laat staan de beweegredenen van alle spelers in dat systeem begrijpen. Het is heel erg menselijk om ons te laten leiden door oordelen en vooroordelen zodat we de wereld om ons heel beter kunnen begrijpen. Laten we vooral ook de nieuwsgierigheid en sociale kwaliteiten aanboren die ons mensen zo natuurlijk is. Met anderen leren werken aan een groter goed geeft meer voldoening dan een kunstmatig wereldbeeld voor onszelf creëren. De YFM is zeer succesvol in het creëren van een veilige omgeving waarbinnen meningen niet statisch zijn en naast elkaar mogen bestaan. Maar door beter te luisteren, het aanmeten van een open geest en inzetten van nieuwsgierigheid kan élke food professional binnen het eigen werk groeien en ontwikkelen.
Cliché maar waar: “When you talk you are repeating what you already know. But when you listen, you might learn something new.”
Dit artikel is geschreven naar aanleiding van de presentatie die Lizette van Dijk en Anne Reijnders gaven tijdens Agrofood: de tijd vooruit, een evenement binnen de Dutch Agri Food Week.